Najveći tenisač koji nije osvojio Grand Slam

Matošević, Montanes, F.Lopez, Anderson, Robredo, Tsonga padali su redom za njegovo prvo Grand Slam finale u karijeri do kojeg je došao bez izgubljenog seta. Na njegovu nesreću, s druge strane mreže u finalu bio je Rafael Nadal.

david ferrer

Bilo je to prvo španjolsko finale na Grand Slamu nakon 2002. godine kojeg je Nadal dobio uvjerljivo s 3-0 u setovima. Nadal je obranio Roland Garros i po osmi put osvojio taj turnir 2013. godine.

S druge strane David Ferrer više se nikad nije približio Grand Slam finalu, a s obzirom kako mu je ova sezona oproštajna na Touru u zasluženu mirovinu će otići bez najvećeg naslova u tenisu.

Čovjek koji je igrao u krivo vrijeme

David Ferrer je jednostavno imao tu nesreću da je igrao svoj najbolji tenis u krivo vrijeme. Da se rodio koju godinu ranije siguran sam kako bi u njegovim vitrinama bilo posebno mjesto za Grand Slam naslove.

promovirajte teniski klub

Koliko ga je „Velika četvorka“ sprječavala u najvećim naslovima najbolje pokazuju ovi podatci. U periodu od dvije sezone 2012-2013 u kojoj je Ferrer odigrao svih osam Grand Slamova postigao je sljedeće: jedno finale, tri polufinala te četiri četvrtfinala. Od tih osam mečeva čak šest puta ga je zaustavljala „Velika četvorka“.

ferrer david tenis

Ferrer je igrao i sedam Masters finala, i izgubio njih šest. Opet su to bili porazi od Federera, Nadala, Đokovića i Murraya. Ipak, uz sve te poraze Španjolac je osvojio puno toga i zbog ga smatram najvećim koji nije osvojio Grand Slam.

Što je David Ferrer osvojio?

Lista njegovih uspjeha je poduža, a evo kako ona izgleda:

  • 729 ATP pobjeda u ovom trenutku
  • Finale Roland Garrosa
  • 4 polufinala – dva puta Australian Open i US Open
  • 7 Masters finala uz 1 naslov u Parizu
  • 27 ATP naslova od kojih je 10 ATP 500
  • 3 Davis Cupa
  • 145 Grand Slam pobjeda
  • Preko 30 milijuna dolara od turnirskih nagrada čime se na All time listi nalazi na visokom 7. mjestu

 

Zbog svoje ustrajnosti i načina igre, sami protivnici su ga opisivali kao jednog od najboljih. Iako možda tehnički nije bio najbolji igrač, sve svoje nedostatke kompenzirao je konzistentnom igrom s osnovne linije, odličnom tjelesnom spremom, brzinom i odličnom obranom.

španjolski tenisač

Puno igrača je svoje mečeve protiv Ferrera opisivalo kao da igraju protiv zida gdje se loptica uvijek vraća nazad u teren, a i Roger Federer ga je proglasio jednim od najboljih reternera u povijesti tenisa.

Također, svoju veličinu je pokazivao i izvan terena gdje su ga opisivali kao skromnu i stidljivu osobu, koja je svojim radom i velikim zalaganjem postigla puno na terenu.

Za kraj, tekst bi zaključio s izjavom samog Ferrera o sebi te njegovog velikog prijatelja Nadala.

Rafa Nadal: „Osoba koja ne respektira Davida kao jednog od najvećih tenisača u svijetu je osoba koja ne zna baš puno o tenisu.“

David Ferrer: „Nisam osvojio Grand Slam, nisam to mogao i ne bih trebao o tome puno razmišljati. Kroz karijeru, dao sam sve od sebe i ne mogu si ništa zamjeriti.“

pratite tennis_hr na instagramu

Teniski kutak

Imaš teniskog znanja i misliš da možeš složiti tekst? Javi nam se.