Posebnost turnira u Winston-Salemu

Ovaj tjedan se igra samo jedan ATP turnir, i to onaj iz serije ATP 250 u Winston- Salemu.

Sami turnir se igra na terenima Wake Forest Universitya, privatnog fakulteta u gradu. Do 2010. godine ovaj turnir se igrao u New Havenu, da bi se 2011. godine prebacio u Winston-Salem.

Dosadašnji pobjednici su John Isner, Jurgen Melzer, Lukaš Rosol, Kevin Anderson, Pablo Carreno-Busta te Bautista Agut.

tenis winston salem

Po čemu je turnir poseban?

Turnir u Winston Salemu je specifičan po tome što na njemu u glavnom turniru nastupa čak 48 igrača u singlu.

Toliki broj igrača se može vidjeti na turnirima iz serije ATP 500 ili čak 1000. Na ostalim ATP 250 turnirima u glavnom ždrijebu nastupa u 28 igrača.

U glavnom ždrijebu je čak 16 nositelja koji su slobodni u prvom kolu, no s druge strane novčane nagrade za sam nastup na turniru su dvostruko manje.

Također i prolaz prvog i drugog kola donosi dvostruko manje bodova u Winston Salemu nego na ostalim ATP 250 turnirima (prolaz u prvom kolu donosi 10 bodova, a na ostalim turnirima iz te kategorije 20).

Igračko društvo u Winston Salemu je dosta šareno, zato što ovaj tjedan većina igrača iz top 100 se priprema za US Open koji počinje sljedeći tjedan.

winston salem tenis

Igrači iznad stotog mjesta na ATP ljestvici pa do otprilike 240.-tog mjesta ovaj tjedan nastupaju u kvalifikacijama US Opena.

Zanimljivo, to su igrači koji tokom godine većinom igraju challenger turnire, pa zato ni njih nema puno na turniru u Winston Salemu.

Naravno uvijek neki igrači kalkuliraju pokušavajući zaraditi koji ATP bod u Winston Salemu, pa kada ispadnu brzo se prebace na kvalifikacije posljednjeg Grand Slama sezone.

Od hrvatskih igrača ove godine u Winston Salemu nastupaju Borna Gojo (497. ATP ranking) koji je dobio pozivnicu organizatora zahvaljujući odličnim igrama na sveučilišnim turnirima u USA.

U glavnom ždrijebu je i Franko Škugor koji je u ušao kao lucky loser te u prvom kolu igra protiv Francuza Herberta.
Franko Škugor sa partnerom Dominikom Inglotom nastupa i u konkurenciji parova.

Dok smo mi pisali ovaj tekst, Franko je uspješno i neočekivano lagano pobijedio Francuza, dok je nastup u parovima završio porazom.

Zanimljivo ovo je mladom Borni Goji (20) prvi nastup na ATP turniru u karijeri, protivnik mu je domaći predstavnik Ryan Harrison.

Tekst piše: Željko Strinić

pratite tennis_hr na instagramu

Teniski kutak

Imaš teniskog znanja i misliš da možeš složiti tekst? Javi nam se.