Teniski intervju – Dino Marcan

Za naš treći teniski intervju pripremili smo pitanja za Dinu Marcana. Dino je bivši tenisač kojeg ste mogli upoznati kao komentatora HRT-a u u Davis Cup mečevima protiv Kanade i Kazakhstana.

Uz komentiranje, Dino Marcan je i kolumnist Telesporta, a bacio se i u trenerske vode.

1) Dino, zato je prvo pitanje: Kako to sve uspiješ iskombinirati?

Valjda mi je time management jača strana. Uživam u svim stvarima koje trenutno radim i uz dobro planiranje još uvijek stižem sve pohvatati.

dino marcan

2) Koji trenutak svoje karijere bi izdvojio kao najposebniji? Osvajanje Roland Garrosa s Marinom Draganjom ili nešto dugo?

Pa osvajanje Roland Garrosa s Marinom je donekle obilježilo moju ranu karijeru, barem sto se tiče percepcije u Hrvatskoj, jer smo bili prvi all-croatian par koji je osvojio juniorski Grand Slam.

Bilo je par dobrih trenutaka u mojoj seniorskoj karijeri, i nekih dobrih pobjeda, a najupečatljivija mi je ostala pobjeda nad Bollelijem u Umagu 2011. godine na prenatrpanom Grand Standu.

Ipak je Umag bio turnir gdje sam dolazio od svoje sedme godine.

3) Relativno rano si završio karijeru, ali si se i uspješno prebacio i u život poslije tenisa. S obzirom da znamo s vremena na vrijeme pročitati o sportašima (neovisno o sportu) koji se izgube nakon što im karijere završe, koliko ti se teško bilo prebaciti u život bez svakodnevnog treniranja?

Moja odluka o prestajanju igranja je uglavnom bila donesena jer više nisam uživao u svakodnevnim treninzima, a i privlačile su me stvari oko tenisa koje ne možes raditi dok si aktivan profesionalni tenisač.

4) Koliko u teniskom svijetu ima prijateljstava? U nekim tekstovima kojima je tema bila ženski tenis i njihovi odnosi, znao sam čitati kako između cura nema nekih velikih prijateljstava. Je li to slučaj i u muškom tenisu?

Definitivno prijateljstava ima vise u muškom tenisu. U ženskom tenisu kad se pojavi prijateljstvo među igračicama onda je to endemska vrsta. Muški većinom uspjevaju održati prijateljstva na Touru.

5) Početkom godine postao si trener naše mlade igračice Jane Fett, međutim suradnja nije dugo trajala. U čemu je bio problem?

Neke stvari se jednostavno nisu poklopile.

6) Dio si menadžerske agencije Ivana Ljubičića. Hoćeš li možda u skoroj budućnosti početi trenirati nekog drugog tenisača ili tenisačicu?

Postoji mogućnost. Za sada sam uključen u teniski razvoj Dina Prizmića i Duje Ajdukovića.

dino marcan intervju

7) I sam si jednom bio mladi igrač, a i na Telesportu si znao pisati tekstove koji su se u neku ruku doticali i teniskog saveza. Koliko u stvari teniski savez može pomoći mladim igračima, i pomaže li im uopće? Jesi li ti imao podršku kroz neke stipendije, financiranje trenera, turnira, putovanja?

Teniski savez može uvelike pomoći mladim igračima. Naš savez pomaže juniore, ali s obzirom na tradiciju i uspjehe hrvatskog tenisa, to može i treba biti puno bolje.

No s obzirom na sva zbivanja u HTS-u u zadnjih godinu dana, teško je očekivati da su juniori pri vrhu liste prioriteta.

Ja kad sam bio junior imao sam pravo na pomoć od saveza propisanu juniorskim programima, na koju su svi juniori imali prava ako su prethodno svojim ulaganjima i trudom osigurali određene rezultate i ako su se odazvali svim pozivima reprezentacije i odigrali sva državna prvenstva.

Ali čim sam navrsio 18 godina, sva potpora je bila gotova. Smatram da je tu najveca boljka HTS-a, što prestaje s ikakvom pomoći u trenutku najteže tranzicije- prelaska iz juniorskog u seniorski tenis.

8) Nedavno smo dobili novu predsjednicu teniskog saveza; Nikolinu Babić. Sama je rekla kako joj je cilj vratiti djecu na teniske terene te kako u juniorskim Grand Slamovima gotovo i da nemamo predstavnika. Kakvo je stanje s našim mladim tenisačima/tenisačicama; koga bi izdvojio kao potencijal?

Cilj zvuči dobro. Trenutno na juniorskim Grand Slamovima nemamo predstavnike, ali zato dolaze generacije 2004. i 2005. koje imaju jako kvalitetne igrače i igračice što se i vidi na europskim rang listama do 14 godina.

9) Za kraj, uskoro nam stiže reprezentacija SAD-a u polufinalnom meču koji će se odigrati u Zadru. Koje su tvoje prognoze? Hoćeš li opet biti u ulozi komentatora na HRT-u?

Vjerujem da ćemo pobijediti u tom polufinalnom dvoboju i po drugi put u 3 godine igrati finale Davis Cupa. Dogovor je s HRT-om da budem na sukomentatorskoj poziciji uz Daniela Križa u Zadru.

pratite tennis_hr na instagramu

Teniski kutak

Imaš teniskog znanja i misliš da možeš složiti tekst? Javi nam se.